Bokrecensioner

Små fötter och svag saft

Fastrarna (2018) är Ebba Forslinds andra bilderbok. Hon är utbildad vid Konstfack och hennes första bok Jättejättebråttom kom 2017. Vid respektive utgivning omnämndes böckerna bland ”Årets bästa böcker” i såväl DN som SvD.

 

Berättarjaget talar i meningar utan andningspauser. Inledningsvis berättar hon om vad hon inte vill och vad hon kunde tänka sig i stället. Hon låter uttråkad och en aning irriterad. Som att hon suckar, åtminstone i tanken.

Men ändå måste vi åka allihop till Björns mamma, för hon blir så glad då.

De naiva bilderna är som utsnitt ur verkligheten. De är ofta vinklade i en kombination av panorama- och grodperspektiv, varken vågrätt eller lodrätt. Upplevelsen är att läsaren kommer nära och är just där berättarjaget är. Färgerna är mättade och täckande även om de färgläggande dragen är skönjbara. Den handskrivna texten och bilderna talar enkelt och direkt. Det är effektfullt.

Historien handlar om flickan, mammas kille Björn, små tvillingsystrar och ett kalas med svag saft, oanvändbara människor, leksaker och böcker. Som förväntat är det tråkigt på kalaset. Ingenting finns att göra och det är till och med fult.

Småsyrrorna sitter bara i knän och dreglar
och alla säger ”Å, jag kan inte fatta hur fötter kan vara så små!”

Förut hade jag väldigt små fötter men sen var det sommar
och jag växte så mycket att jag nästan blev vuxen tror jag.

Ett orörligt ansikte med en mycket liten, rak mun tittar bort. Ledan diffunderar ut ur uppslagets bild och text. Mamman är närvarande i boken, men bara på bild och som företeelse. Det signalerar ensamhet, övergivenhet, kanske svek. Men i kontexten smälter mammans frånvaro ned till praktisk otillgänglighet.

Tre småsystrar, som nu är vuxna, viskar att de vill prata med flickan. De ser henne och de lyssnar. De frågar om de får vara hennes fastrar. Historien vänder, bilderna och handlingen får nytt liv. Och berättarjaget får kraft.

Sen tycker jag att vi kan leka kurragömma. Nästan hela kalaset vill vara med.
Jag gömmer mig med mina nya fastrar…

-**-

Denna recension av Fastrarna är den sista uppgiften vi hade att lämna in i kursen Att skriva barnbokskritik, vid Svenska barnboksinstitutet. 
Uppgiften tillät maximalt 2000 tecken inklusive blanksteg.Recensionen är godkänd och jag är glad för det positiva omdömet samt att jag kommer få ett kursintyg!
P.S. Har bland annat använt mig av råden ni kan läsa om i inlägget  För vem skriver vi? som publicerades på Barnboksprat efter kursen. D.S.

Tidigare publicerad på Barnboksprat.se

Fastrarna
Författare och illustratör: Ebba Forslind
Förlag: Urax förlag
ISBN: 9789187208539
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Älgpappan

Titeln till trots handlar Älgpappan om livet och relationer, främst relationen mellan Skruttens föräldrar.

Pappan, eller älgen, vill alltid ge sig ut i skogen.

Skrutten berättar om en kväll när pappaälgen vill ge sig ut i skogen fastän det stormar. Skrutten förstår att det bor en livs levande älg i pappan, men det har inte mamman förstått. Mamman och pappan grälar. Skrutten vill inte höra grälen som uppstår och hen tycker inte att älgar och människor borde bli kära i varandra.

Boken är fint illustrerad med många vackra och gripande akvarellmålningar. Hela historien har en trolsk stämning, i det närmaste som att den utspelar sig i en drömvärld eller någonstans mellan dröm och verklighet. Symboliken är ibland lite udda och vi får också läsa och höra om sådant som är och sådant som snuddar vid magi.

Läs hela recensionen på Barnboksprat

Lästips: Tre bilderböcker om författarens eget liv med barn och djur

Åke Eriksson var konstnär, han jobbade som skämttecknare i tidningar och skrev historiska böcker. Men han skrev och illustrerade också barnböcker, som var helt sprungna ur hans eget familjeliv med barn och djur.

 

Jojje handlar om relationer. Ja inte intellektuella relationer men om jämförelser mellan vem som är störst, minst, argast, gladast och liknande begrepp. Boken är tydligt skriven ur barnets perspektiv och beskriver klarsynt och leklystet sådana saker som kan vara svårt för barn att få grepp om … fortsättning på Barnboksprat

 

Jojje går vilse handlar om tid och rum, framförallt på det sätt som ett barn kan uppleva det. Jojje får inte leka i storskogen. Men en dag fladdrar en fjäril förbi. Jojje måste följa efter. Den är ju så vacker. Han hinner inte med när fjärilen flyger … fortsättning på Barnboksprat

 

 

Jag, Oskar, Ada och lille Kurt är en bok med elva korta kapitel från Stora Biblioteket … för barn som tycker om stor stil och många bilder.

Katten Miss berättar. Vi får höra om vilda upptåg och äventyr, men får oss också till livs en dos klokheter om familjerelationer … fortsättning på Barnboksprat

Brumfällan

Brumfällan är en bok som överraskar mig. Boken innehåller, trots den faktaliknande underrubriken  – en liten bok om Hi-Fi, en fyllig historia. Författaren väver in fakta i en vardagsberättelse som känns både trovärdig, varm och fantasifull och historien kompletteras med härliga illustrationer.

Berättaren heter Lollo och går på förskola. Hon berättar att pappa har en stor och fin stereo och att de älskar att lyssna på musik och att dansa hemma familjen.

En dag kommer det ett brummande ljud från stereon som pappa inte kan förstå var det kommer ifrån. Lollo och hennes kompis Albin tror att det är brumtroll som orsakar ljudet och bestämmer sig för att hjälpa till. De ska bygga en brumfälla …

… läs hela recensionen på Barnboksprat 

Fiser fiskar? En kortfattad guide till djurrikets väderspänningar

Det här är en faktabok med glimten i ögat och underrubriken En kortfattad guide till djurrikets väderspänningar.

En forskare fick frågan om huruvida ormar fiser. Hon hade inget svar på det. Då ställde hon frågan till sitt vetenskapliga nätverk på Twitter, där uppstod en livlig diskussion under hashtaggen #DoesItFart. Det hela växte till att samla fakta och här har vi nu en bok om att släppa väder.

Förutom vem som fiser får vi veta sådant som att det finns över 4000 arter av gråsuggor!

Gråsuggorna fiser inte tekniskt sett men har något författarna beskriver som: … en imponerande gasutsöndring.
Intressant nog har studier visat att gråsuggor i första hand utsöndrar dessa gaser under dagtid i korta omgångar på några få minuter, men utsöndringen kan också pågå så länge som i en timme eller mer – vilket nog måste klassas som en av de längsta nu kända ”fisarna” djurriket har att erbjuda.

Fiser fiskar har ingen åldersangivelse, men passar nog från 5-100+. Det är rolig och lärorik läsning och en perfekt presentbok.

… Läs hela recensionen på Barnboksprat

Tre böcker för olika åldrar och smaker som passar när våren är på väg

Varje söndag tipsar Barnboksprats söndagstrea om 3 barn- och ungdomsböcker på ett speciellt tema.

Idag tipsar jag om blommor på resa, på fest och till mamma.

 

 

Linneas resa till en mycket speciell trädgård där en konstnär bodde och målade.

 

 

 

 

 

En dröm om blommornas och växternas liv när Lisa ligger i gräset och blundar.

 

 

 

 

 

En spännande och fin bok om Ellen som vill ge blommor till mamma