Fiskskål på Isländska #Blogg100 94

Det går en Isländsk film på TV ikväll. Tycker om att lyssna på språket. En hel del bekanta ord från norska och svenska. Det är så roligt med språk!

En tilltalande prosodi. Ortografin däremot, i de isländska ord som visas i skrift, är dock långt ifrån det som uttalas, eller vad jag hör. Det Isländska skriftspråket vet jag inte något om egentligen. Kul med språk igen – de här orden har jag nyss fått uppleva innebörden av i tjänsten som konsult. Det är roligt när något man lärt dyker upp i samband med något som händer i vardagen. Det får en djupare mening.

Melankoli, utan att vara sorglig eller dyster. Det kan vara fint och den här filmen är ganska fin i det avseendet. Karaktärerna är fint tecknade, de intresserar mig och jag förstår något om var och en och varför de är som de är. Det betyder inte att jag tycker om alla karaktärer i den här filmen.

Vill du se den och lyssna på språket och uppleva dramat – en väv av tre personers liv.
Filmens heter Vonarstræti (ett gatunamn) och har fått titeln  Life in a fishbowl på engelska. Betyget är 7.4/10 på ImDb.
Jag använder inget eget betygssystem för att bedöma eller rekommendera filmer. Men jag tycker att den är sevärd!

 

 

 

 

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.