Sortera bort #Blogg100 22

De ligger där i travar och i slarviga högar, nedstoppade i lådor och kassar. Var har de varit, var började de sin bana och vart ska de ta vägen. Deras åldrar kan vara svåra att avgöra, om de inte tillhör kända historier. De som speglar något som känns bekant, eller något som fastnat i minnet är lättare att hitta hem till, än de som inte talar till oss. Stumhet är svårt, även om det bara är upplevelsen av stumhet. För det är klart att de säger oss något. De talar om det som de är eller var, och det borde säga oss något om hur det var. Det är bara det att vi inte förstår vad de säger och visar för oss. Då är den enklaste lösningen att sortera bort dem, trots att vi inte vet vad vi går miste om.

De som vi inte hör tala kan lära oss mer än det vi redan känner till. De kan berätta historier vi inte hört eller känner släktskap med. Men vi är bekväma, de är ju så många. Även de bekanta tar kraft att möta och fördela, så vi nöjer oss med det.

Vad kostar det oss att låta de som vi inte förstår få följa med. Ett visst utrymme kräver de förstås. Men i övrigt inte mer än tålamod och tillförsikten att de kommer att tillföra oss något utöver det vanliga, något nytt. Om vi bemödar oss om att ställa frågor och söka svar är det en hjälp på traven för att förstå vad de säger och vad de beskriver, eller vilka de är.

Det är inte försent. Det finns fortfarande många fotografier kvar, som kan ge oss intressanta och spännande berättelser. Vi har fortfarande chansen att anstränga oss och lyssna lite extra noga till dem, innan vi sorterar bort dem.

 

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer. Visa alla inlägg av Gunilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.