En Beskrivning (5) #Blogg100 21

En gammal dam med trumpen uppsyn och nära till avspisande och smygelaka kommentarer. Men det är inte allt hon är, hon är allmänbildad och intresserad och kunnig inom många områden. Tiden är emot henne, eller har blivit. Hon kom av sig efter mer än halva livet, som hon levt engagerat. När hon stannade upp blev saker inte som förr och hon tappade kontakten med levnadsutvecklingen. Det är en smula motsägelsefullt, eftersom hon, för att vara född på 1800-talet, varit en mycket modern människa. Och kvinna.

Hennes väninnor gifte sig och bildade familjer, den gamla damen var aldrig förlovad eller gift, och länge bodde hon tillsammans med sin mamma. Det är lätt att föreställa sig att det inte var lätt att vara ungmö, yrkesarbeta och bo tillsammans med sin mor, utan att någon hade ”synpunkter”, i början av 1900-talet. Hon var modern också på det sättet att hon fotograferade, skrev sångvisor och dikter till vänner och bekanta. Hon åkte på semesterresor till landet, och till fjällen för att åka skidor. Hennes umgänge var kärt och stort, det föreföll glatt och man kan ana en lite pillemarisk spjuver i henne, mellan raderna.

Nu är hon en smula hopsjunken i överkroppen, hennes hår är tunt och grått och visar spår efter att hon har haft huvudet mot kudden när hon sov. Damen är ganska butter, på gränsen till ilsken. Hon sover gärna länge, och det är något som i alla fall flertalet i närheten av hennes egen generation inte uppskattar. De flesta av dem har mycket i sig av att man inte får göra ingenting, då är man lat, och det går inte för sig. Vad det var som hände som fick den kvicka, bildade, sociala yrkesarbetande kvinnan som var född på 1800-talet att komma av sig, det vet man inte säkert. Kanske var det inte någon enskild orsak, utan mer som att luften runt just henne tog slut.

Jag tror inte att någon frågade henne direkt om hennes liv, på ett uppriktigt vis. Det var synd för jag hade gärna velat höra hennes tankar och hennes berättelse.

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.