Känslor och sånt den 8:e mars #Blogg100 8

Det är märkligt vad vissa personer väcker för känslor i andra. De väcker förstås inte samma känslor hos alla människor utan vad jag tänkte på nu är vad vissa människor väcker för känslor i mig. Både kvinnor och män kan väcka samma, eller snarare liknande känslor i mig.

De negativa känslorna var de jag hade i åtanke. Troligen beror det på den oskrivna regeln som säger att negativa cirklar eller processer oftast är starkare än de positiva. Det som är positivt rullar inte på och alarmerar av sig själv, med samma automatik och envishet som det motsatta.

Ett positivt sätt att förhålla sig till detta faktum, eller snarare ett sätt att försöka förstå och förklara det, kan vara att det som är positivt är bra. Det är som det ska vara och ingen reellt att oroa sig för, det vill säga inget vi behöver vara vaksamma på och instinktivt skydda oss mot. Även om jag önskar att jag kunde jubla över allt det goda, allt som är bra och tillfredsställande. Det rör sig om den klassiska oförmågan som gör det svårt att vara glad över det som är bra, med andra ord.

Känslorna. De som väcks. Jag tror ändå att det är viktigt att ta dem på allvar. Oavsett vilken valör de har. Väldigt ofta visar det sig till exempel att ett lätt obehag, en misstro eller ett direkt ogillande så småningom visar sig vara en välgrundad reaktion på personen som orsakade mitt känsloläge. I många fall gäller detsamma i situationer när känsloläget var det omvända. När jag känner positiva känslor som uppskattning, nyfikenhet och direkt gillande.

I båda fallen tillrättavisar jag nästan alltid och omedelbart mig själv. Jag tillåts inte följa känslan utan förklarar och bortförklarar känslorna med intellektet. Fakta och teorier, kontrollerat. Som för att bete mig väluppfostrat eller självrannsakande som om det finns en mer riktig reaktion än min personliga spontana känsla.  Jag tror det ser snyggare ut i den inlärda världsbilden.

Idag är det kvinnodagen. Hur står det till med spontana känslor och reaktioner över kvinnorollens situation i världen, Är det en överdriven reaktion att uppfatta skillnader i villkor och behandling av kvinnor och kvinnligt kontra män och manligt, Något som bör tränas bort, till exempel genom uppfostran och självkontroll?

Man är sin egen lyckas smed. Förvisso, men det är till stor hjälp att ges utrymme eller stöd från någon vi kan kalla välgörare. Det underlättar definitivt.

Så är det tjafs, oseriöst och fanatiskt att stötta feminismen och att kalla sig för feminist?

Nej, Feminismen har inte gått för långt. En Ledare i DN sammanfattar de senaste veckornas nyhetsflöde.

God natt. Tack för idag. Önskar att alla som vill, har möjlighet att sova gott.

 

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer. Visa alla inlägg av Gunilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.