Lucia

Vem får vara Lucia?
Flera hashtags finns att dela som stöd för en liten pojke med krona i Åhléns reklambud. #jagärlucia till exempel. Som #jesuischarlie.

Vansinne att näthatdrevet fick till följd att bilden togs bort – för att inte bidra till att den spreds med hat-, mobbing- och rasistiska ord inunder. Men förståeligt.

Förskonad. Det vill säga jag engagerar mig inte på platser där näthatet har fäste. Kanske jag borde, för att bli engagerad. Bli förbannad. Bättre att ignorera och sprida gott, tänker jag, men känner att argumentationen har brister.

En tanke som slår mig är att Lucia alltid har riskerat att bidra till osund konkurrens, utanförskap och maktutövning. Åtminstone har man upplevt det om man är en kvinna som varit flicka under grundskoleåren i Sverige. Popularitet, utseende, hårlängd och andra parametrar avgjorde vem som fick bära kronan. Faktiskt inte hårfärg – Lucia var ju mörk, sade man. Hur kunde man låta eleverna rösta på kandidater. Den ljuva demokratins baksida. Som presidentval och folkomröstningar nu, slår det mig.

På den tiden trodde jag att alla vuxna var kloka och ansvarsfulla. Att de såg, visste och förstod sakernas tillstånd. Det har jag börjat tvivla på. Fula spel och maktstrider är alltför vanliga. Ryssland har en romans med USA. Hu!

Ledare i världen visar disrespekt och sådant som gränsar till galenskap; Nyss även inför USA:s presidentval. Det förvånar mig en smula, och det är väl bra, men det gör mig förbannad. Förbannad på människans dumhet.

Kritisera sånt som händer i Syrien, Turkiet, Krim, Polen, Egypten, Kina, Ryssland, Filippinerna, USA … (You name it!) och den antidemokratiska andan de inblandade ledarna står för, inte vem som bär Luciakrona.

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

2 reaktioner till “Lucia”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.