#16 Slog sig ned på en gren #Blogg100

#Blogg100 #16
Idag har det slagit sig ned på en gren. Mellanlandat. Och den ser …

Idag har har det slagit sig ned på en gren. En mellanlandning. Det där otåliga. Funderingar över varför vi inte gör och är bättre än vi är. Tillsammans. Styrning för att nå lägsta ribban. Istället för att ta tillvara olikheter, kreativitet och ingjuta mod att tänja på gränserna för individernas prestationer. Så idag bistår jag med några länkar för att lätta upp och späda ut mina egna ord.

Vart är vi på väg? Jag skrev härom dagen att ”work is business these days”. Då syftade jag på att det inte längre är tillräckligt att vara lojal, kunnig, engagerad, professionell, arbetsvillig, ansvarstagande som medarbetare. Du måste också sälja in dig och aktivt delta i konkurrensen med kollegor. Kräva ditt utrymme och bekräftelse. Här är en akademisk kritiskt ifrågasättande artikel om arbete, arbetsmiljö ledarskap, medarbetarskap, arbetsvillkor och inte minst om makt. Den heliga förnedringen SvD Den är läsvärd. Författaren har också skrivit en avhandling om så kallat tomt arbete, arbetstid som går åt till annat än att jobba.

Måhända lösningen på ett känt problem, eller i alla fall delar av området kommunikation mellan vården och patienter. Ett steg i rätt riktning: Ny lösning för patientinformation.

Det är väl känt, men likafullt förvirrande för att inte säga frustrerande eller kanske drämma till med idiotiskt. Jag anar att det inte är så mycket bevänt med att ställa en fråga som jag vill ha svar på om varför. Den här fasonen som Facebook har att se olika ut i olika apparater. Utifrån teknik och program etc. är det troligen mer eller mindre oundvikligt. Men presentationen, upplägget och valet av inlägg behöver inte skilja sig år som det gör. Resultatet blir i alla fall att det är någon annan som har koll. Facebook är ju inte en enskild person, som har koll, men det gör det nästan ännu värre och syftet hamnar i samma bransch som den förra artikeln i detta inlägg. Det är systematiskt uträknat för att så långt som möjligt få dig att dansa efter någon annans pipa. Kontroll genom att skapa osäkerhet och förvirring. Ah, kanske att ta i men du har i alla fall inte kontrollen i din egen hand. Och det är bara att gilla läget och anpassa sitt deltagande. Jag gillar läget, men ibland slår det sig ned på en gren. Mellanlandar 🙂

Vilken härlig mötesform!
För de som har modet finns mycket att hämta i Open Space metoden, om man vill släppa loss krafter och tillåta delaktighet. ”Metoden används i många olika sammanhang och lämpar sig i förändrings- och utvecklingsarbete liksom för erfarenhetsutbyte och i utbildningssammanhang. En förutsättning är att ledningen vill släppa loss krafterna och tillåta verklig delaktighet. En ledning som vill ha full kontroll över slutresultatet skall använda någon annan metod.”
Det främsta kapitalet är medarbetarnas kompetens brukar det ju heta, då måste ju den här mötesmetodiken passa utmärkt för att få ut så mycket och bra resultat som möjligt.

Så, det var det. Dags att flyga vidare. Vad kan lindra och skingra känslan av otålighet, Kanske en kurs i akvarellmålning? Det tänkte jag pröva i alla fall.

Akvarellåda

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.