Tillknäppt #blogg100

Tidigare har tillknäppt haft innebörden att en enskild person inte släpper ifrån sig så mycket och för den delen inte heller är så lätt att nå fram till.

Nu håller hela folket på att bli tillknäppt: Det är inte stor spridning på det som anses korrekt att säga och uttala sig om. Därmed får man ju inte så mycket till sig heller, med trivsamt varierande innehåll.

Ett tillknäppt folk, hualigen.  Risk för räddhågsenhet, då är det fara å färde.

Rädda människor är värre än rädda djur. Människor har så många systematiserade strukturer som osäkerheten kan nästla sig in i. Tänk bara en arbetsplats med rädda personer som söker trygghet genom att nosa sig till fler som vill ha trygghet. Och de rädda ledarna, som kanske har en chefsposition …

För det är just det. Behovet av trygghet går före eventuella åsikter, tankar och tyckande. Begäret. Där skapas ingen bra arbetsmiljö. Produktionen blir lidande och inte många trivs.

Känns det igen, beteendet, gruppbeteendet. Hur olika får vi vara?

Hemskt att det sprider sig. Hjälp!

Här gäller det att se upp. Och bryta tillknäpptheten.med sunda ifrågasättanden och livliga diskussioner.

Kom igen nu då!!

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

5 reaktioner till “Tillknäppt #blogg100”

 1. Det är otäckt enkelt att få igång en mobb oavsett om det är syftet eller inte. Tänker på filmen om läraren i en amerikansk skola som gjorde ett experiment. Minns inte titeln på filmen. Det blev otäckt ganska fort i det som bara var ett experiment.

  Dom som vågar stå upp för sin egen övertygelse handlar då per automatik som avskräde om dom inte sollar sig till flocken och gör som flocken bestämt.

  Vi är enkla att forma och få vill stå utanför av rädsla att inte ingå. Ofta för dom som vågar säga ifrån, reagerar, agerar betala ett högt pris.

  1. Ja visst minns jag den historien, även om jag inte minns varken titel eller detaljer. Helt förskräckligt!
   Tack för responsen, du beskriver så bra just det fenomen som känns högaktuellt. Känner oro för att det får fäste och sprider sig till vardagen och blir norm.
   Vill försöka spräcka den bubblan och vädja till vårt förnuft och människans klokhet!

 2. The Wave heter filmen och bakgrunden till den finns här, http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave fast engelska sidan har bättre och mer information, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave

  Skrev lite fel såg jag, rättare sagt skrev fort och autocorrect levde sitt eget liv 😉 ”Dom som vågar stå upp för sin egen övertygelse hamnar (skall det stå) då per automatik som avskräde om dom inte sollar sig till flocken och gör som flocken bestämt.

  Vi är enkla att forma och få vill stå utanför av rädsla att inte ingå. Ofta får (skall det stå) dom som vågar säga ifrån,reagerar, agerar betala ett högt pris.”

  Den filmen sitter i mig med avsmak och insikt om hur fort det gick att skapa en ny och ung naziströrelse, det tog 4 dagar och dessa unga var kritiskt tänkande unga och alla tog dom på sig sina olika roller med knappa problem.

  En viktig film i sig om funktion och hur. För mig finns det 2 viktiga filmer som bör visas i skolan, gärna före 7:an och det är Förintelsen och Rötter och att man har detta som grund till samtal och debatt med olika projektarbeten hela högstadiet eller vad det nu heter i dag 🙂

  1. Förstod innebörden trots autokorrekt 😉
   Vår generation har fått en hel del till livs om förintelsen och de gruppmekanismer som påverkar och det riskerar att blekna. Göran Persson (som man kan tycka olika saker om) gjorde en insats kring information om förintelsen i skolan för några år sen.Ett häfte/en häftad bok gavs ut och delades ut och filmen aktualiserades. Det var bra gjort. Vet faktiskt inte om det lever kvar. Men ditt ”förslag” är väl utmärkt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.