Kompetensdilemma #blogg100

När är det lämpligt att avbryta en utbildning? Alltså skilja studenten från utbildningen därför att han/hon/hen inte är lämplig att utföra yrket.
Tänk på piloter, tågförare, poliser, lärare, läkare, sjuksköterska, psykolog, brandman med flera.
Kunnig men oförmögen att anpassa sig till andra personer eller det sociala spelet generellt (läs otrevlig) funkar nog i ett fåtal yrken. Förmögen att förhålla sig till andra och bra på att spela det sociala spelet (trevlig i mångas ögon) men okunnig fungerar dessvärre i många fler yrken, positioner, arbetsplatser …
Problemet kvarstår. När ska man tydliggöra att en person inte passar? I de fall det märks redan under utbildningen borde det vara lättare att sätta in åtgärder. Typ gå om! När de väl har sitt utbildningsbevis eller legitimation är det väldigt svårt att ställa några krav på förkovran och förändring. Rena kunskapsluckor är lättare att komma åt.
Men vem bestämmer hur man ska va’ och vad som räknas till kunskap, lämplighet och yrkesskicklighet?
Visst finns det kriterier! De täcker inte allt … Och kryssrutor! Inte så uttömmande …
Jag är rädd för att de som borde, främst studenternas lärare och utbildningsorganisation och handledare, mentorer och liknande, inte tar så allvarligt på signaler de själva uppfattar och vad de hör och ser från andra personer. – Eller tänker att någon annan är ”mer” ansvarig, så det är deras ansvar, eller: har inte de sagt något så är det väl bra?
Det tål att funderas över vilket ansvar var och en har som möter en sån här person. När det känns i gen, det där då man förnimmer att denna person kommer vara ett problem, som kommer att ha svårt att fungera med kunder eller de som tar emot tjänsterna, och på arbetsplatsen; kollegor, chefer och samarbetspartners. Suck! Hur ineffektivt kostsamt och slitsamt är inte det för alla inblandade
För allas vår skull stanna upp och tänk, känn, lyssna. Det är det värt :=)

Precis som barnmorskan som inte vill arbeta med det som ingår i yrket, jobbet, legitimationen. Var det lämpligt, något som borde framkommit senast under utbildningen?
I det fallet hade det i alla fall sparat mycket arbete och pengar att tänka efter före. Varför väljer man den utbildningen och kräver att få jobba som barnmorska men vägrar att delta i abortarbete. Vill man förändra utbildningen, arbetsinnehållet, kvinnors villkor eller hur har man tänkt?

Det finns flera yrken jag skulle kunna tänka mig om jag kunde välja bort vissa delar eller moment i yrkesutövandet 🙈🙉🙊

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.