Ordkapningenhistoriaförsig #blogg

Ord kidnappas kontinuerligt och självsvåldigt!

Och de blandas ihop. Betydelserna. Till viss del är det väl grunden för språkutveckling att felsägningar och missuppfattade/omtolkade betydelser blir nya ord och begrepp. Men det finns vissa ord som kidnappas med tveksamma bevekelsegrunder. Då  slösar man  med ordens mening så till den milda grad att ett från början kärnfullt ord tappar stinget. Det blir som en urtvättad, småhålig, solkig t-shirt. Nåt man vill undvika att använda och hellre hitta en ersättning till för att uppnå samma stringens och språknyans som ordet innehöll före bortrövandet.

Exempelvis ordet kreativ. Läste att det var det mest använda ordet i jobbansökningsbrev 2013, eller möjligen 2012. Då kan det omöjligt upprätthålla den kvalitet och de egenskaper som det stod för innan överutnyttjandet.
Påhittig känns bättre, för att det har sin integritet kvar. Men är det en fullvärdig ersättning, står det för samma sak när du vill beskriva någon eller något?

Utbytta ord och nya ord eller begrepp som förespeglar att något förändrats, att någon tänkt i nya banor är ett annat oskick. Falsarier faktiskt!

Patientnära, patientcentrerat, patientperspektiv, patientfokus, patientvänligt, patientinflytande, patientmedverkan, patientens delaktighet, patientens medbestämmande, i samråd med patienten, på patientens villkor … Det gödslas med dessa ord. Förutom att överanvändningen ger slitningseffekter så blir vi ju helt bortkollrade. Vad är det som talas om och varför. Vad betyder det och vad är anledningen till att orden upprepas och vad syftar betydelsen av orden, innehållet till. Vad vill man?

Jag är ledsen, men även för en någorlunda initierad är det oklart.

Det ger en association till att jämföra skillnaden mellan titeln städare och efterföljaren lokalvårdare. Gjorde det någon skillnad för de inblandade? Jag menar konkret märkbar, helst mätbar skillnad. Och var syftet att det skulle göra någon egentlig skillnad. Var det det man ville. Är det än i dag något tydligare, eller någon annan övertygande positiv effekt av vad lokalvårdare betyder och innebär än vad ordet städare gör och gjorde. Knappast.

Ryssland kör ett eget race med sitt sätt att kidnappa ord. Lite mer drastiskt och inskränkande av personlig frihet i en maktutövande anda är detta: Svordomar lagbrott i Ryssland. (Finska utrikesnyheter)

”– Exakt vilka svordomar lagen gäller har inte definierats, alltså kan vilket ord som helst falla under den här lagen, säger Aleksej Platunov, som ansvarar för nya projekt på den statliga teatern BDT i S:t Petersburg.

I oklara fall … ” (läs mer i artikeln via länken ovan)

Dagens #blogg100 är delvis en replik i ett samtal mellan mig och Bia idag.
I ordkapningsvokabulär skulle samtal bytas ut mot att vi kommunicerat 😉

 

 

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

2 reaktioner till “Ordkapningenhistoriaförsig #blogg”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.