Organisering och Sammanhang #blogg100

Organisationsschema        Plus        Hjärta

Ibland är man så trött att man somnar sittande. Inte bara bildligt, utan det händer på riktigt. Är det våren eller är det vården?

Det händer att jag överraskar mig själv med att vara så ohejdat engagerad i vården och främst dess organisering. Organisationer och organisation i sig intresserar mig förvisso, men mest går jag igång när jag ser möjliga förbättringar. Dels av själva strukturen men också när det behövs bättre kunskap inom organisationen om hur den är strukturerad och varför. Hur den ska användas, jobbas och leva i, eller med.

Jag har ofta sagt till mig själv att tagga ner och inte vara så engagerad, det där med att inte vilja för mycket. Bland annat på grund att det tar så mycket kraft och kräver så mycket arbete. Det i sin tur beror på att det ofta är svårt att ta sig fram eftersom man måsta ta sig igenom eller förbi de hinder och svårigheter som existerar eller uppstår i sammanhangen. Så vida man inte har fullt mandat. Det underlättar, även om det för den skull inte är enkelt. Utmaningen att entusiasmera och intressera de människor som är inblandade på något sätt finns ju ändå. Det är visserligen en stor del av tjusningen med sådant arbete och jag älskar att få jobba övergripande och strategiskt med organisationsfrågor. Men som sagt det underlättar att ha mandat. Så utan det försöker jag lägga ned, inte engagera mig … Försöker förhålla mig neutralt och acceptera fakta och förhållande som de är. Det är riktigt svårt.Utan att jag riktigt märker det drar vissa frågor iväg med mig.

Det händer också att jag dras med när jag befinner mig i vissa sammanhang. Det kan handla om att jag deltar i möten och utbildningar där jag är åhörare. Plötsligt finner jag mig själv fullt upptagen med funderingar och reflektioner över vad man skulle kunna göra. Idéer och förslag dundrar fram och lusten att sätta tänderna i utredningar och kartläggningar att få analysera behov och planera är i det närmaste oemotståndlig. Å ena sidan blir jag glad över att känna så starkt för någonting och att kreativiteten pockar på, å andra sidan väcks frustration över att inte få utlopp för det. Det är meningen att jag ska ha en annan roll och öva mig på att fungera på en annan nivå. Jag kan göra nytta då också, jag gör det och jag vet det, och till stora delar trivs jag med det. Det är en annan typ av utmaning.

Det är bara det att valören på engagemanget är lägre. Det är helt enkelt så härligt att känna den starka kraften, få trampa på gasen och känna fartvinden när man vinner väg, framåt. Som att vara kär.

Jag trivs med att få arbeta med att bygga upp. Göra om och tänka i nya banor. Till exempel Nya karolinska Sjukhuset som riggar för att bygga bort vårdskador i sitt mastodontprojekt. Det är hisnande. Vilken färd att vara med på!

😉

 

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.