Maffigt gubbigt eller gummigt? #Blogg100

Gubbar och gummor upp till kamp.

Eller upp till bevis.

Eller ta ert ansvar.

Blir förbannad och i nästa andetag uppgiven. En kombination av känslor som inte helt sällan hänger ihop med upprördhet.

Nu har dagen gått och ärendet hanteras internt inom företaget. Det är förstås hur Tallink Siljas personalchef uttalade sig om problematiken med våld och sexuella övergrepp ombord på deras kryssningsfartyg detta handlar om. Länk till inslaget i TV4 Nyheterna. Skönt att överordnad kommenterade personalchefens tilltag som oacceptabelt. Troligt att det var deras enda möjlighet att dämpa reaktionerna, vilket gör det oklart ifall det beslutats utifrån medieträning, smartness, eller kunskap om marknadspsykologi. Ett drag med utgångspunkt i Public Relations. Bara. Värderingarna och fördomarna vet vi fortfarande inget om. Frågan är om vi någonsin kommer att få kännedom om dem.

Så vem är gumman och vem är gubben?

Vem ska bevisa vad?

Och vem ska ta ansvar för vad?

Den bästa lösningen är en förändrad syn på kvinnor och män. Eller i synnerhet kvinnligt kontra manligt. Det räcker inte. men vi kan närma oss en utveckling mot jämställdhet. Sakernas tillstånd blir ofta belysta på ett slående sätt om man verkligen lyckas sätta sig in i den andres situation. Det vore något; att byta roller med varandra. Det viktigaste är att rollbytena innebär att få känna på hur den andre blir bemött, behandlad och värderas. Har svårt att se hur det skulle gå till så jag antar att man behöver byta hela paketet. Antar också att liknande förhållanden och fördomar gäller i hela världen, det blir svårt att hantera så vi får väl nöja oss med att genomföra rollbytet i lilla Norden. Om vi ska ro skutan i land.

Liknande svårigheter finns rörande män inom barnomsorg, skola och liknande. Det gäller exklusivt de som har rent mjöl i påsen, dock. Deras situation är inget jag avundas. Misstänkliggörandet, värderingen, fördomarna och osäkerheten. Fy så obehagligt. Och orättvist. Det också.

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.