Språktest och läsfest #blogg100

Man brukar säga att ränderna sitter i, det är inte alltid enbart positivt. Ibland är det skönt att känna att ränderna inte gått ur. Kan inte undvika att fundera över vilket resultat jag skulle få på ett högskoleprov om jag gjorde det idag …? Testade en språkdel som fanns i Dagens Nyheter, det gick i alla fall fin-fint. Vill du testa klicka här: Högskoleprovets ordtest

Roald Dahl skrev flera fantastiska böcker med hisnande fantasi och sunt ifrågasättande av beteenden utifrån normer. Den första av hans böcker jag läste högt för barnen var SVJ. Den fick oss att skratta högt och vi tyckte mycket om den och lässtunderna.

Det finns bland annat en fan-sida och en officiell hemsida för denna norskättade brittiska författare som flyttade till USA. På fan-sidan nämns att han anklagades för rasism och jag minns reaktioner av viss tveksamhet när jag förtjust berättade om SVJ, Matilda, Kalle och chokladfabriken samt James och jättepersikan till exempel.

Böckerna har för mig (oss) inneburit många underbara segrar för barn som på olika sätt varit utsatta för omvärldens nedtryckande, rent av förtryckande behandling. Ofta vuxenvärlden, skolvärlden med både hemska lärare och elever, men också föräldrar, som i Matilda.  Det mesta av de här berättelserna beskriver situationer som i något omskrivna ordalag stämmer väl överens med negativ särbehandling, diskriminering, mobbning och andra nedsättande beteende som förekommer på det individuella planet och i den stora världen. Det är förödande. I Sverige har vi stiftat lagar för att ingen ska behöva utstå liknande. Ändå sker det.

Den revansch som är så tillfredsställande och läkande framförs på ett intelligent, sinnrikt och underhållande sätt i Roald Dahls böcker. Jag tycker de är värda att lära av och vill verkligen rekommendera dem för barn och vuxna. De ger en fantastisk möjlighet att ta upp de här svåra sakerna, att läsa dem tillsammans.

Det slår två flugor i en smäll eftersom det konstaterats att föräldrar läser för lite med sina barn. Många av dem finns i olika elektroniska former för de som föredrar det. Själv är jag förtjust i själva formen pappersbok 👍

Quentin Blake’s bilder är ett fint komplement till berättelser att njuta av.

SVJ
från SVJ

 

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

En kommentar till “Språktest och läsfest #blogg100”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.