Communicare = Göra gemensamt? #blogg100

Ofärdigheter; i denna bloggpost och allmän kommunikationskompetens.

I vår välbärgade värld och vår del av världen, är livets dagar förhållandevis bra. En del dagar är dock 0-dagar, andra dagar är dagar. Det första och sista gäller de flesta dagar. Och det är skönt att det är så.

Bakom kulisserna sker det mesta. Bakom kulisserna är där vi helst vill vara. Eftersom det är där det händer. Där uppehåller sig de initierade. Vi lättar på förlåten ibland, eller gluttar genom ridån, en liten glipa och en svag rörelse bakom gardinerna. Precis som det visas i otaliga filmscener.

Märkligt nog. Det vi ser framför gardinerna, på scenen eller för öppen ridå. Det är det vi kallar verklighet. Ingenting som inte uttalas direkt anses gälla. Och det är väl på sätt och vis riktigt om man tänker sig det verbala mötet. Endast det som uttryckligen sägs är det som är helt möjligt att bemöta. Att det i alla fall kan uppstå en diskussion utifrån hur den som sa det menade … hör till kommunikationens outgrundliga stigar.

Intressant är att det vi ser är vad vi vill se, vi hör vad vi vill höra och spelar ändå så gott det går enligt reglerna och den allmänna uppfattningen om att vi är ute i det öppna området och utbyter artighetsfraser, lyssnar, berättar och lär. Varandra

Som sagt går vi gärna bakom ridån, ut i kulisserna. Det kittlar fantasin att spekulera över vad som händer i logerna och gångarna bakom scenen. ”Backstage”. Dolda agendor, privata mer eller mindre primitiva behov har ett utrymme här. Men också väldigt mycket av de kloka tankarna som kommer av gedigen reflektion över sakernas tillstånd och dess relation till den egna personen. Och förstås det åtråvärda utbytet av strategier och tankar.

Det förorsakar förstås en omfattande risk för kollision. Både på fram och baksida, till höger och till vänster och runt hela sfären. Den inre världen med sin inre bild och den yttre med alla förmedlade bilder av världen. Öppet och dolt.

Inte konstigt man blir trött ibland!
Särskilt om man kämpar utifrån en ansats att få utbyte och att ge något tillbaka i utbytet. Alltså är den part som tror att det gemensamma är vägen och målet och den andre tror att den egna agendan är det som allt egentligen handlar om.

Oavsett om man går undan och letar sig in bakom scenen för att förstå bättre, så möter man ändå alltid den andres syn på  sakernas tillstånd även i det sammanhanget. Som ett teaterstycke utan timing.

Då kanske man ska byta kommunikationspartner, men man hinner bli trött innan det är gjort.

När vi däremot hittar någon att dela vår uppfattning av världen med är det desto mer fantastiskt och energigivande, inspirerande och utvecklande. Det är intressant både på och bakom scenen. Eller hur?

 

 

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

En kommentar till “Communicare = Göra gemensamt? #blogg100”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.