Djupt vatten runt besök och selfies #Blogg100

wpid-CAM00436.jpg Diskussionen om Sverigedemokraternas besök på Norrlandssjukhuset bygger på resonemang jag inte förstår.

För det första: Hur kan en ledning besluta om ett besök (studie-?) som man inte informerar de som arbetar eller vårdas på avdelningen om? Oavsett om det är SD som kommer, eller kungen. Hur tänker man om man inte informerar om detta och grunderna för det. Och självklart diskuterar och överväger eventuella säkerhetsrisker och etiska ställningstaganden. Arbetsmiljön är också en relevant aspekt.

För det andra: Alla verksamheter ska ha ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet. Det är väl rimligt att ett sådant innehåller beskrivning (rutiner) av villkor och genomförande av externa besök i verksamheter där patienter vistas? Detta skriver DN att man nu ska se över och ta fram i samverkan med de som protesterade. Det hade varit enklare och tryggare för alla om det funnits eller åtminstone tagits fram innan besök planeras …!

För det tredje: Varför hör man ingenting från några patientföreträdare? Intresseföreningar brukar engagera sig. Anhöriga?

För det fjärde: Vad var syftet med besöket, Vad tillförde det besökare eller verksamhet i sak?

Och så slutligen, undrar jag hur det går till när säkerhetsvakter går omkring och rycker i dörrar och tittar i utrymmen de inte brukar besöka och de som arbetar på enheten blir oroade och undrar vad de gör. Ber ingen dem att avlägsna sig, sluta, eller frågar vad de håller på med och varför?

wpid-CAM00444-1.jpg Apropå antimobbningsorganisationen Friends bakåtkullerbytta att föreslå ”unselfies” för att lyfta fram att insidan är det viktiga skriver Emanuel Karlsten en krönika i Dagens nyheter idag. ”När tjejer nu helt fritt får bestämma hur de vill fotas tycker vi att de ska sluta med det och i stället tänka på insidan – för att vi provoceras av att de väljer fel.” Han har ett mycket bättre förslag. Mer mångfald, inte mindre, är vägen till tolerans. 

wpid-CAM00431-1.jpg

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.