Vänd på kuttingen! #Blogg100

Ännu en helg till ända. De går fort. När man har roligt går det fort säger man. Ändå känns det som lång tid sedan jag var på jobbet. Win-Win situation blir bedömningen.

Avkoppling behöver självklart inte vara utan aktivitet. Lagom dos av olika saker ger omväxling och det passar mig att få växla mellan dagarnas innehåll och uppgifter. Reflektionen kommer av sig självt, med växlingarna

I morgon är det dags igen. Kommer att lägga sista handen vid ett arbete som inneburit både skrivande och formande. Riktigt roligt har det varit och är, för vi har poleringen kvar.

Emellanåt har vi haft svårt att finna vilken väg vi ska ta med mycket funderande över om det är den rätta vägen.  Vi styrde fel vid minst ett tillfälle. Det visste vi inte helt säkert då, i stunden. Ve och fasa, men vi stannade upp!

… och väljer ett helt annat angreppssätt, Vi släpper det påbörjade spåret och väljer ett annat. Det känns lite osäkert för det kanske inte heller är en framkomlig väg. Och tiden är dyrbar, den vill vi ju inte slarva med.

När vi inte lyckas få fram vad vi vill i texten så börjar vi från andra hållet, från slutet.

Man brukar säga att man vänder på kuttingen. Lustigt uttryck. Om man frågar kulturen i GT svarar Sture Allén så här. Nordiska museet förklarar det och flera andra språkuttryck i utställningen Huvudet på spiken.

Relativt olika bildliga innebörder. Oavsett det är det en metod som leder framåt. Så den som vill nå framgång ska röra runt lite i grytan eller kanske vända den upp och ner 😉

Det tar lite tid när man går fel eller hamnar fel, men jag är övertygad om att det är värt det. Omvägen lär dig något som du har nytta av, till exempel som argument för den väg som du slår in på. Du får ett bättre underbyggt resultat som i sig är kvalitetshöjande, eftersom du gjort ett förarbete och processat materialet. Oemotsagt.

Så inför snart fullbordat resultat slår jag ett slag för det som i modernt språkbruk benämns att tänka utanför lådan. ”Think outside the box”.  

Vem du arbetar med är inte heller utan betydelse. Förstås.

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.