Den groende berättelsen 2 #blogg100

Språkkunskaperna var många, men inte sågs det som något fint eller särskilt kompetent som kunde komma miljön eller patienterna till godo. Det gör det i vissa sammanhang och frågan är vad som avgör om det är en tillgång som stärker bildningsnivån eller något som kan liknas vid spretighet. Splittring rent av. Och försvagande för bildningsnivån. Det är väl en fråga om inställning, eller finns det något dolt som förklarar och håller isär dessa lika tillstånd vid olika tillfällen?

Så här vill ingen ha det, tänkte ledaren och började med att ta reda på mer om de här personerna han fått att värna om, och som var hans resurs för uppdraget gentemot patienterna och arbetsgivaren.

Vilka karaktärer rör det sig om då?

Vi har förstås den självutnämnda supermorsan. Hon heter Gullefjun, men går under smeknamnet JB. Hon har många barn, en gripande nästan tårdrypande historia som lämnar öppet för medkänsla och egenskaper som hjältemod och kapabilitet. Hur det påverkat hennes personlighet väcker lust till psykologisk analys och tolkning, men den historien får vänta på sin tur. JB hjälper genom att få bekräftat att hon kan, genom att ta över så att den hjälpte inte kan. Beroende mer än hjälp till självhjälp. Alltså.

Sen har vi den mjuke mannen, sirlig och tjänstvillig, men ack så långt ifrån lojal och solidarisk man i första kontakten kan tro, eller önska. Han heter passande nog Kim.

En central figur är den skadskjutna kråkan. Hon överlever genom att tro på det alternativa för öppet sinne och harmoni och lever och praktiserar en sällan skådad inskränkthet som gränsar till paranoia. Endast de som Marjatta insvept i sitt nät ges värdigt utrymme att existera. Historien vet vi inte mkt fakta om, men vi kan ana. Denna figur behöver skydd som ni förstår.

Charlie heter en vänligt sinnad person med stort rättspatos som ibland sätter krokben för honom, tillfälligtvis. Charlie vill väl. Så väl och parallellt med en aldrig sinande ström av funderingar om hur saker kan förbättras med så små medel som möjligt för största möjliga utdelning. Värmen strålar från honom, särskilt när han trivs och är trygg. Trygg är han oftast, men bristande solidaritet och människor som inte vill väl utgör hinder för Charlie att komma loss. Och de där andra finns, så det händer.

Esmeralda är den ostrukturerade, som skiftar mellan ämabel, gnällspik, ordningspolis samt gör anspråk på att vara en exotisk världsmedborgare. Dock väl förankrad i oflexibel svensk förortsmylla.

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.