Särbehandling, hur går det till #blogg100

Det är en svår uppgift att behandla alla lika och särbehandling accepteras inte. Det är förbjudet och ett lagbrott att negativt särbehandla i vissa sammanhang. Ledsamt nog löser till exempel arbetsgivare sin skyldighet att verka för likabehandling och mot särbehandling med planer av olika slag, som på varierande sätt faktiskt just särbehandlar. Kanhända en form av positiv särbehandling, men det var inte det det hela syftade till. För en positiv eller negativ särbehandling leder till en kategorisering. En kategorisering riskerar att vara utpekande … Det är inte lätt det här … Det är svårt det här – som en kvinna inom högskoleutbildning brukade fylla ut sina tankepauser med.

Utpekande skulle kunna stå för ett positivt intresse, men det är det sällan. Associationerna går snarare till en minoritet som skiljer sig, i alla fall ifrån de som är i majoritet. Minoriteter är ofta hotade, på så sätt att de har svårare att göra sig hörda med vad de vill eller behöver föra fram. Det beror delvis på att de är färre till antalet och har haft någon egenskap eller liknande som gjort att de har synts. Fast de är färre. Det är ju skrämmande i sig för de som är i majoritet. Alltså att de som är mer olika och några få ändå syns mer.

Är det där det uppstår? Behovet av att förminska de som sticker ut, på vilket sätt det än må vara. Skicklighet, skönhet, oskicklighet, oskönhet, rikedom, fattigdom etc.

Hur kan man ogilla en hel folkgrupp? Så mycket att man faktiskt agerar utifrån det. T.o.m. aktivt motarbetar eller besvärar sig med att tränga undan. Det ter sig obegripligt i stort och i smått. I det närmaste omöjligt på en mellanmänsklig individuell nivå.

Om vi bara kunde se fördelen med det annorlunda och vad det kan tillföra. I stort och för oss individer. Vi kan lära oss något nytt. Och kunskap som möter kunskap brukar bli intressant. Utvecklande, utmanande och roligt!

Och så ”En för alla, Alla för en”
Solidaritet – Nyfikenhet – Dialog

Vad sägs om det? Önskar jag kunde säga: Du har inget val

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer. Visa alla inlägg av Gunilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.