Mycket att fundera över bland nyheterna årets första dagar

Det är positivt att ta del av uppgifter om bilpooler i DN, som förutom medborgerlig samverkan ger synergieffekter för trafik, miljö och ekonomi. Glädjande är också instiftandet av en Raul Wallenbergdag (DN), som verkligen kan ses som en hyllning till civilkurage och den personliga viljan och ansträngningen att hjälpa och att ge sitt stöd till de som behöver det, eller där det behövs förändring/utveckling. Dessutom en lokal bonus om att bussar ska knyta ihop tunnelbana och pendeltåg i Stockholms län. Tvärförbindelser (SvD) helt enkelt. Därutöver finns hopp för hälsohysterimotståndare som jag, om besinning. OBS jag föredrar vegetarisk mat och gillar fysisk aktivitet enligt personligt val: Du är inte vad du äter (DN) eller ”Fördel mulliga” (SR P1).
Det blir nog bra. Det också. Är övertygad om att mycket blir bra, dock kanske inte som man tänkt sig och kanske inte med en gång.

Men – Det förmedlas också en bild av osjälvständiga, självupptagna gapande fågelungar.

Två olika artiklar i DN:s papperstidning tar upp följande.
Krav: Staten ska ge alla adopterade rätt att söka sina  (biologiska?) rötter. Staten ska stå för praktisk hjälp och psykosocialt stöd. Psykosocialt stöd uppfattar jag som ett vittomfattande område och vad innebär praktisk hjälp undrar jag.
Krav: UD ska stötta terrormisstänkta, det vill säga personer som ingår i en våldsbejakande extremistisk krets.

Ironi?
Rödvinsvänstern anklagas för att ha tagit patent på kulturlivet och utanförskap.
Rödvinshögern talar ut och tröstar varandra i sin utsatta roll (DN).
Gerard Depardieu (AB) har beviljats ryskt medborgarskap av en vänligt sinnad Vladimir Putin. Han (Gerard Depardieu) flyr det socialistiska Frankrike.

Inte utan att jag undrar hur vänsterns allas lika värde och högerns individuella frihet praktiseras och försvaras.

Får jag föreslå lite tolerans, samarbete, och kanske till och med öppenhet människor och ståndpunkter emellan? Fokus på insatser för vårt gemensamma kapital (gata, stad, land … värld och dess medborgare)

Exempelvis lägga krut på arbetslöshet som ger ett icke självvalt utanförskap och förväntas stiga till drygt  8% under 2013. Varför inte också återuppbygga kvaliteten på förskola och skola. Pedagoger och lärare. Resurser dit ger tryggare stabilare och välutbildade människor till vårt samhälle. Sannolikt förbättrar det arbetsmiljön för många och leder till att vi tar hand om varandra. Och om sjuka. Och om våra äldre. På ett bättre sätt – också!

Med det kommer vi åter till synnergieffeker och civilkurage!

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer. Visa alla inlägg av Gunilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.