Organisation, ledarskap – och ålder

Unga chefer får inte tillräckligt stöd, varken formellt eller kulturellt.

Klimatet på arbetsmarknaden bidrar till att de unga inte vågar ta strid för det de tror på, eller säga ifrån.

En artikel Om unga chefer i föråldrad organisation i Dagens medicin
och en bok Skitliv: Ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad

Finns det något som talar för att detta skiljer sig mellan unga chefer, unga anställda eller arbetssökande och medelålders eller äldre dito? Finns det belägg för att det skiljer sig? Jag tror att det är så i många arbetsmiljöer, men jag tror inte att det är någon avsevärd skillnad mellan yngre/unga och medelålders/äldre.

Är det förbehållet de unga att vara för utveckling, förändring och nytänkande för att uppnå mål och kvalitet? Vore det inte bättre att diskutera hur utveckling och förändring hanteras i organisationer och företag och hur det på bästa sätt görs möjligt att ta tillvarata olika professioners och personers kunskap, erfarenhet och idéer?

Det tror jag. Tror vi alla vinner på att undvika kategorisering och generalisering som tenderar att ställa grupper mot varandra i stället för att hitta gemensamma framgångsrika vägar.

En bra början är att lyssna på varandra. Reflektera. Stoppa in lite solidaritet och ödmjukhet i maskineriet. En sådan diskussion skulle i alla fall bidra till en bra utgångspunkt för gott ledarskap, god arbetsmiljö, god kvalitet och hållbar utveckling.

Det krävs mer än detta för att jobba med kvalitet och utveckling. Förstås. Varje organisation måste hitta sin ansats och se sina behov. Det är mer individuellt beroende av vardera verksamhet, men inte nödvändigtvis några skillnader på tillvägagångssätt utifrån de anställdas ålder.

Egentligen.    😉

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

2 reaktioner till “Organisation, ledarskap – och ålder”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.