Ledarskap, beslut och bevekelsegrunder – om att förstå (7)

Jag har skrivit om ledarskap och olika resultat och konsekvenser för omgivningen, av  hur ledarskap utövas, i bloggposter tidigare. Om bättre och om sämre.
Makt Människor Ledarskap (4) Arbetsmiljö – Karriär – Kreativitet (5)

Även i det senaste blogginlägget lade jag fram ett perspektiv kring konsekvenser för den som innehar en ledarposition. Ur mitt perspektiv, utifrån att vilja förstå hur man resonerar. Vid beslut om att tillsätta chefer men också när chefsuppdragen inte genomförs på ett tillfredsställande sätt. Vilka beslut som fattas och hur fattas beslut? Vem har och tar ansvar för resultatet och konsekvenserna av det?

Vi är förärade med ett demokratiskt styrt land, för mig innebär det bland annat en förvissning om att medborgarna ges viss delaktighet och att det råder en öppenhet. Alltihopa möjliggörs av att vi har former och strukturer och lagar och regler som styr oss. Det ger en trygghet eftersom vi då kan veta ungefär vad vi kan förvänta oss i offentliga sammanhang och förstå när, var, vad, varför och hur det går till. En sorts kvalitetssäkring.

Därför reagerar jag när det inte alls går att förstå saker och ting. Bland annat utgår mina funderingar från företeelser som dessa:

Försäljningen av Serafens vårdcentral – Ekot och Underpris för Serafen känt – Dagens Medicin (DM)

Chefstest tidningen Chef (Socialstyrelsens generaldirektör) och 25 april 2012 läser jag i Dagens Medicin: Generaldirektör anklagas för att mobba medarbetare (Läkemedelsverkets generaldirektör, sidan 7 i papperstidningen)

Varför går det till så här? Jag tycker dessa saker är upprörande och allvarliga och hoppas på en trovärdig förklaring till att det sker och får fortgå, för jag är vän av våra lagar, regler, former och strukturer. Gillar och är för utveckling och förändring  😉  Dock tror jag att det krävs att det genomförs med öppna och demokratiska former, för att ge tillfredsställande kvalitet.

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.