Ledarskap och arbetsvillkor – igen (6)

En betraktelse

Väl på plats bland makteliten i det offentliga verkar en förflyttning i det närmaste otänkbar. Särskilt inom politiskt styrda organisationer. Är förklaringen så enkel att en flytt skulle spilla över på den initiala beslutsfattaren? Också det där med om du kliar min rygg så kliar jag din.
Genomförandet av uppdraget och ”huret” spelar mindre roll, så länge inte de närmaste (eller deras beslut) ifrågasätts. Att ta ställning för tredje part, kunder, medarbetare eller liknande, kan alltså vara vanskligt. Så länge det inte behövs ett sånt inslag för den medialpolitisktkorrekta glorian.

Här får privata alternativ gratis fördel då det är tryggare och tydligare vad som gäller när pengar styr. Lönsamhet går att begripa även om det kan innebära avkall på produktionskvaliteten. Och det kanske man inte gillar. Men hellre begripliga strukturer som möjliggör viss delaktighet än kvasi- , pseudo- och falska bevekelsegrunder att bli bortkollrad av.

Slutsats: Demokrati kostar. Tid, mod, engagemang om inte annat. Värde utan pris? Förutom tid som är pengar.

Som tur är är inte alla ledare orörliga och det finns massor av bra chefer. Det här passar ju särdeles bra i sammanhanget !
Åtta tecken på att du har en utomordentlig chef – inc.com

Gör mig glad 😀

Om delade arbetspass
Inte bara vården talar om alternativet. Swedavia har snuddat vid det.
Tycker delade arbetspass känns antikt. Håller med om att det är hur man organiserar sig som avgör! Kortare arbetspass till exempel, kan ge flera vinster.
Föråldrat schema utan framtid – DN:SE
Så lugnt att man kan slappa mitt på dagen har jag svårt att föreställa mig att det är!
– i alla fall inom vården. Glöm inte att kvalitetsarbete också är reella arbetsuppgifter!
Eller att ge tid för reflektion skulle det vara möjligt? Oftast framförs reflektion som något man (vem) måste skapa utrymme för …

Eller hur tänker Du? Tillåter du dig att under arbetstid reflektera över dina arbetsuppgifter och vad, varför och hur?

Annonser

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

En kommentar till “Ledarskap och arbetsvillkor – igen (6)”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.