Arbetsmiljö – Karriär – Kreativitet (5)

Hälsa för alla. Håll dig i trim. Lev sunt. Ta hand om dig själv, o.s.v., o.s.v.

Har lagt märke till att #mediamedarbetare fått utmana sig själva i att klara någon fysisk förändring, som att gå ner i vikt eller gå från otränad till vältränad. Blir så klart intresserad av hur folkligt detta kan förefalla, trots att förutsättningarna för dessa proffsamatörer måste skilja sig enormt från förutsättningarna för amatöramatörer.
Att välja hälsa och glädje ligger i tiden och motsatsen, att inte ta hand om sig själv, omges av ett ogillande, närmast dömande ljus. Det handlar inte så mycket om att använda sin kropp och att gilla den som att vara insatt i nya trender och tekniker (”nya”, fnys: yoga, t.ex.). Gärna avancerade tekniker.
På plussidan finns förstås poänger i att visa att det går att förändra sig till att leva sundare, och att även en otränad kan klara att bli vältränad med uppsatta mål, god vilja och personliga insatser på olika sätt.
Ur arbetsgivares perspektiv måste proffsamatörernas uppmärksamhet vara en fantastisk #winwin situation. Många arbetsplatser erbjuder #friskvårdsbidrag och #friskvårdstid. Det tycker jag är fantastiskt, även om det är obegripligt varför vissa träningsformer inte gillas och ger rätt till utnyttjande av dessa förmåner.

Enligt en internationell enkät gjord av #LinkedIn är de tre främsta kriterierna för att gagna din karriär #nätverk, #kommunikationsförmåga och #flexibilitet. Detta gäller enligt Dagens Nyheter i Sverige och skiljer sig från övriga länders kriterier. Kan ju inte låta bli att fråga mig om det betyder rätt nätverk/kontakter och rätt kommunikation på rätt sätt? Och så #flexibilitet – suck! Men snälla nån säger jag med risk för att låta lillgammal. Det är väl helt ute? Känns som 80-tal med pastellfärger, övergående i 90-tal med hiskeliga tights under stortröjor.

Saknar kriteriet #kreativitet eller åtminstone nyfikenhet eller utvecklingsvilja. Hur kommer det in i bilden? Jo det behövs för god #arbetsmiljö, gott #beslutsfattande och #ledarskap.
John Cleese har funderat över det här med kreativitet. Den kreativa hjärnhalvan är en långsam typ. När du nått till kreativiteten och blir störd finns därför risk att du får börja om från början med det du höll på med. Hjärnhalvan har stängt igen. Igen. Vi måste slappna av för att släppa fram och få tillgång till vår kreativa hjärnhalva menar han. Du behöver dess verksamhet för att få tillgång till lekfullhet och det som sammantaget ger upphov till magkänslan. Att skratta är ett tips för att slappna av, ett annat att ge dig tillåtelse att ta dig tid. (DN.jobb 5 april 2012) Inget #QuickFix här inte – Härligt 🙂

#Psykiatrilagsutredningen (del 1 och del 2) har lagt fram sitt förslag. Låter som stora förändringar. Har inte läst de dryga 1000 sidorna än, men nytänk, kreativitet och förändringar inom tvångsvården är välkomna. Gärna i den här stilen: debattartikel Anna Björkdahl eller SKL:s projekt

#Professionalitet kan jag sällan få för mycket av, jag vill ha mer helt enkelt! Utan att ta ställning i sakfrågan kring driftsform inom vård, skola och omsorg, men som ivrig förespråkare för vinsten av att se saker ur #alternativperspektiv, att kritiskt granska och ifrågasätta, uppskattar jag tonen, ansatsen och professionaliteten i detta uttalande i DN av Stanley Brodén, VD för Aleris i Sverige:
”– Av två skäl: Det känns inte bra att kasta ut patienter och personal i en ny osäkerhet. Och med omtanke om branschen; det är jätteviktigt att vi alla beter oss professionellt så att vi vårdar de affärsmöjligheter som privata vårdgivare får.”

Är det hönan eller ägget som gör det? En passande fråga före påsk!
~ GLAD PÅSK   ~

Författare: Gunilla

Larsdotter Konsult erbjuder företag hjälp med texter och att skriva, presentera, förmedla och utreda. Företaget drivs av Gunilla Larsdotter. Gunilla är bland annat fil mag i ledarskap och organisationsutveckling och hon har lång erfarenhet från offentliga förvaltningar. Gunilla har en bland annat arbetat som chef inom vården, med kompetens- och utbildningsfrågor, utredningar samt som mentor och handledare för chefer.

3 reaktioner till “Arbetsmiljö – Karriär – Kreativitet (5)”

  1. Håller med. Förutom det allra sista citatet som ja tyckte helt och hålllet glömde bort patientperspektivet……vilket trots allt många av oss fortfarande tror är det centrala.
    Pontus ÖL

    1. Hej och tack för din kommentar!
      Det har du rätt i, men det är sällan i de direkta patientkontakterna som det ekonomiska eller politiska spelet blir synligt. Det var de sammanhangen jag hade i åtanke här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.